Tree House // Hawthorn

The cool grey fabrics in the couch and rug contrast well with the warmth of the timber in the bespoke joinery, with green highlights in the pendants and cushions.

This Hawthorn weatherboard house next to a shady park blends family comfort with modern style. Caroline worked closely with her client to introduce her to a sophisticated and contemporary style that worked for a family with three boys. It’s not too feminine for a house full of boys, but it has some softness with the choice of fabric for rugs and furniture. Working with the architect’s vision, Caroline helped to add life and colour into the home with her interior design concept.

The stunning dark concrete floor is practical for a busy family and provides a solid backdrop to the timber joinery.

Caroline worked from the architect’s design to make the most of the natural light, filtered through the park’s canopy of trees. Windows were created (many of them set high) with minimalist black frames and skylights to allow for an abundance of natural light. The high proportions of the house emphasise the light and spaciousness.

The black-framed windows and black-edged bannister complement the crisp white walls in the stairwell.

Caroline helped her client to choose a variety of striking light fittings which add a unique touch to this home. There’s a stunning timber veneer light in the sitting-room and an edgy feature light in the stairwell.

The sitting-room is serene with mule-grey velveteen chairs, a unique blue-grey marble-topped coffee table and a striking pendant light.

The warm timber throughout the home in the kitchen and bathroom cabinetry as well as the stairs, complement the dark concrete floor in the modern extension. Different tones of grey in the bathroom, with pops of green in the cushions and orange in the artwork complete the colour scheme.

The powder-room boasts tactile grey hexagon tiles and a warm timber vanity and mirror.

The heart of the home is the gorgeous timber kitchen with mint-green pendants, opening up to the expansive lounge, study and dining areas – plenty of room for both the family’s daily activities as well as for entertaining friends. A pool and outdoor dining area complete the picture.

 

The spacious living-room looks out to the pool and outdoor dining-area. The furniture is orientated towards the exterior view and the large windows and sliding doors allow plenty of natural light to come in.

The client relied on Caroline to choose new, custom or bespoke furniture for all of the rooms. It was important that the boys’ bedrooms, as well as their bathroom, were functional and practical, and could adapt with the boys as they become teenagers.

The boys’ bathroom is a functional space with plenty of room for growing young men.

The owners of this home are grateful for Caroline’s ability to balance their conservative taste while introducing decorative elements to give the house more interest and style. Caroline introduced items at various price points and brought options to their home to consider which made the selection process less overwhelming. She has the ability to see things through a different lens and her advice on sizing, perspectives, room requirements and fabric choices were all spot on. Her styling ability is amazing and her no-fuss approach makes her personable, easy and fun to work with.

Architect: John Thomas
Builders: Appetite for Construction
Photo credits: Gisele Baker